270 bin Ukraynalı 2020 yılının ilk yarısında Polonya’ya vize aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya konsolosluklarının, Ukrayna vatandaşlarına 2019 yılının aynı dönemine göre verdikleri vize sayısı % 44.2 azaldı ve 270,360 oldu.

Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından iletilen bilgiye göre Polonya, Ukrayna vatandaşlarına 2019’un ilk yarısında 484,377 vize verirken, 2020 yılının aynı döneminde 269,875 (tip D), 485 Schengen vizesi (tip C) şeklinde oldu.

İkinci çeyrekte, Ukrayna’daki Polonya konsolosluklarının ve vize merkezlerinin COVID -19 salgını nedeniyle meydana gelen kısıtlamalar nedeniyle 16 Mart – 4 Mayıs tarihleri arasında çalışmadığı için, vize işlemlerinde keskin bir düşüş gözlemlendi. Mayıs ayı başında, Polonya, tarım sektöründe ve bahçecilikte çalışmak üzere gönderilen kişilere çalışma vizesi verilmesi için başvuruları kısmen kabul etmeye başladı.

Genel olarak, şu anda çalışma vizeleri veya ikamet kartları ile sınırı geçen çoğu Ukraynalı, Polonya’da 14 günlük karantinaya girmektedir. Ancak Polonya’ya geldikten sonraki ilk günden itibaren çalışmasına yapmasına izin verilen sektörler tarım ve bahçecilik olup, tek şart iş ve ikamet yeri dışına hareket edemezler.

Ukraynalılar ayrıca karantinanın 10. gününde koronavirüs testine girebilir ve ertesi gün sonucunu alabilirler. Sonucu negatif çıkan kişiler daha fazla karantinadan muaftır.

2019 sonu itibariyle, Polonya’da 1.3 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı vardı.

Ayrıca Polonya’daki Yabancılar Bürosu’na göre, 2020’nin ilk yarısının sonu itibariyle, 237 bin Ukrayna vatandaşı ülkede geçici veya daimi ikamet için belge aldı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com