2020’de yaklaşık 20 bin yabancının Ukrayna’ya girişine izin verilmedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Sınır Teşkilatı başkanı Sergey Deineko, 2020 yılında Ukrayna Devlet Sınır Teşkilatı’nın 19 bin 500’den fazla yabancının Ukrayna’ya girişine izin vermediğini söyledi.

Deineko Interfax ajansına verdiği bir röportajda “Yılın başından bu yana, çeşitli nedenlerle yaklaşık 20 bin yabancının Ukrayna’ya girmesine izin vermedik. Çoğu durumda, bunlar seyahatlerinin amacını teyit edemeyen, giriş kısıtlamaları olanlar, işgal altındaki bölgeleri yasa dışı olarak ziyaret eden, ülkede kalış sürelerini aşan kişilerdir.Yabancıların çoğu Rusya, Moldova ve Türkiye vatandaşıdır.” dedi.

Ona göre, geçici olarak işgal edilen Kırım’ı yasadışı olarak ziyaret eden hem Ukraynalı hem de yabancı 8 binden fazla kişi tespit edildiğini belirten Deineko;

“Aynı zamanda, yabancılara çeşitli ihlaller nedeniyle ülkemize girişte 7 bin 800’den fazla yasak çıkaran sınır departmanı görevlileriydi. Ayrıca 11 ay içinde, yasadışı yollardan ziyaret eden Ukraynalı ve yabancı 8 binden fazla kişi bulduğumuzu da ekleyeceğim. Geçici olarak işgal edilen Kırım’ı ziyaret etmek isteyen, günde 40 kadar insan buluyoruz.” dedi.

Devlet Sınır Teşkilatı başkanı, Rusya Federasyonu tarafından Kırım’ın yasadışı ilhakı ve işgalinin başlangıcından bu yana, Ukrayna ve yabancı vatandaşların işgal altındaki topraklara yasadışı ziyaretleri konusunun gündeme geldiğini açıkladı. “Aynı zamanda, bazı yabancılar daha sonra her türlü bahaneyle Ukrayna topraklarına girmeye çalışıyorlar, aralarında birçok aydın ve sanatçı bulunmaktadır.” dedi.

Deineko, “Başka seçeneğimiz yok. Bizim pozisyonumuz ilkesel: işgal altındaki Kırım topraklarını, işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerini ziyaret eden yabancı bir devlet vatandaşı, Ukrayna yasalarına aykırı olarak üç yıl boyunca Ukrayna’ya giriş yasağı alır ve Ukrayna’ya girmesine izin verilmez.” dedi.

Daire başkanı, bir Ukrayna vatandaşının yasayı ihlal ederek ilgili bölgeleri ziyaret etmesi durumunda idari sorumluluğa getirileceğini de sözlerine ekledi.

“Periyodik olarak, farklı insanlar Ukrayna topraklarına girmek için büyük çaba sarf ediyor. Bu yıl giriş yasağı alanlar arasında: Kirill Grebenshchikov, Boris Korchevnikov (ancak Ukrayna’ya girdi ve çoktan ayrıldı, giriş yasağı aldı), Anton Pampushny, Peter Mamonov, Svetlana Cheban, Alexey Petrushko, Natalia Krasnova, Alexandra Mitroshina, Igor Livanov, Elena Korikova, Pavel Barshak, “Ideal Tanık” lirik komedisine katılanlar daha da ileri gittiler ve Ukrayna’ya iki kez girmeye çalıştılar, bu yüzden ilk başta girmeye çalışırken, üç yıl yasak aldılar. Sonra komşu bir kontrol noktasında durdurduk ve on yıl boyunca Ukrayna’ya giriş yasağı verdik,” dedi.

Ona göre, gazetecilik üzerine eğitimler ve dersler vermek için Kiev’e seyahat eden Rusya Federasyonu vatandaşı beş kişilik bir grubun da Ukrayna’ya girişi yasaklandı. Deineko, “Bize dürüst gazeteciliği öğretemeyeceklerini düşünüyorum, bunun Rusya Federasyonu’nda nasıl olduğunu görüyoruz. Ve bu listenin tamamı değil.” dedi.

Devlet Sınır Hizmetinin bu bilgileri ararken sosyal ağları ve Myrotvorets web sitesini kullanıp kullanmadığı sorulduğunda, tüm yasal kaynakları kullandıklarını söyledi. “Mevcut tüm yasal kaynakları kullanıyoruz. Her şey, istisnasız her şey demektir. Ayrıca, web sitemizde herhangi bir vatandaşın – işgal altındaki bölgeleri yasadışı olarak ziyaret eden Ukraynalı veya yabancı – herhangi bir kişi hakkında bilgi alabileceği bir listemiz var.” diye açıkladı.

Deineko, bu bilginin doğrulandığını vurguladı ve Devlet Sınır Servisi, sınırı geçerken herkese fikirlerini açıklama, reddetme veya onaylama fırsatı verdiklerini belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com