2020’de Ukrayna’ya doğrudan yabancı yatırım girişi fiilen durdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020 yılının 11 ayı için Ukrayna’dan doğrudan yabancı yatırım çıkışı 200 milyon dolar olurken, geçen yılın aynı döneminde yabancı yatırım girişi 5.1 milyar dolara ulaştı ve bunun 3.1 milyar doları doğrudan bir yatırımcının yeniden yatırım geliri oldu.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Bogdan Danilişin tarafından yapılan açıklamaya göre “2020’de Ukrayna’ya doğrudan yabancı yatırım girişi fiilen durdu.”

Danilişin “Doğrudan yabancı yatırım 2020 yılında neredeyse durdu ve aynı zamanda doğruda yabancı yatırımların ülkeden çıkışı 11 aylık dönemde yaklaşık olarak 200 milyon dolar oldu. yurtdışında Ukrayna sakinlerinin yatırımları da dahil edilir çıkış 540 milyon dolar oldu. Doğrudan bir yatırımcının gelirinin çekilmesi de dahil olduğunda bu rakam 1.2 milyar dolar” diye açıkladı.

NBU Konseyi başkanı, hükümetin ve kurumsal (bankacılık dahil) sektörün borçlanma senetlerine yapılan yatırımların 1.9 milyar dolar seviyesinde çıkışıyla birlikte, Ocak-Kasım 2020’de Ukrayna’dan mali hesaptaki net fon çıkışının 7.7 milyar dolar olduğunu ekledi. 2019 yılının aynı döneminde, finans hesabına net fon girişi 9 milyar dolar oldu.

Danilişin “Yapısal reformların uygulanmasında yetersiz derecede ilerleme ve Ukrayna’daki COVID-19 salgınının üstesinden gelmek için umut vermeyen belirsizlik, ekonomideki yetersiz yabancı yatırım hacminin ana sebepleri olup, bu durum Ukrayna ekonomisinin üretken potansiyelini tam olarak açığa çıkarmasına izin vermemektedir.”

  • 7 Mayıs 2020’de Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı, yerleşik olmayan yatırımcıları Ukrayna’nın stratejik sektörlerine yatırım yapmak için özel bir izin almaya mecbur etmeyi teklif etti.
  • 30 Haziran’da Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinde Ukraynalı ve yabancı yatırımcıların desteklenmesine ilişkin bir yasa tasarısı sunuldu: “yatırım” yasası. Bundan önce Alman büyükelçiliği, Alman yatırımcıları Ukrayna’ya çekmek için dadılara değil, bağımsız bir yargı sistemine ihtiyaç olduğunu belirtti. Büyükelçi Anka Feldguzen, Ukrayna liderliğinin yargı reformunun uygulanmasını acilen kaldırması gerektiğine inanıyor.
  • 21 Ekim’de İsveçli Scania şirketi “Ukrayna’nın yatırım ortamı zehirlidir.” diye açıklama yaptı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com