2020’de Ukrayna, üçte biri muz olmak üzere yaklaşık bir milyon ton meyve ithal etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020 yılında Ukrayna’ya yurtdışından yaklaşık 1 milyon ton çeşitli meyve getirildi; bir önceki yıla göre % 8’lik bir artış oldu.

Ukrayna Tarım İşletmeleri Kulübü (UCAB) tarafından yayınlanan mesajda “Ukraynalılar daha fazla meyve tüketmeye başladı. Bu, yalnızca meyve tüketim düzeyine ilişkin resmi istatistiklerle değil, aynı zamanda ithalattaki artışla da kanıtlanıyor. 2020’de Ukrayna, yaklaşık 1 milyon ton çeşitli meyve ithal etti.” denildi.

UCAB, bunun tarihsel olarak en yüksek seviye olduğunu, bir önceki yıla göre % 8, beş sene öncesine göre ise 1.5 katlık bir artış olduğunu kaydetti.

UCAB analisti Svetlana Litvin “Olumsuz iklim koşulları nedeniyle Ukrayna’da yetiştirilemeyen meyvelerin ithal edildiği hemen belirtilmelidir. Tek istisna elmalar, ancak toplam ithalat yapısındaki payları önemsiz ve sadece % 1.” şeklinde yorumladı.

Aynı zamanda, tüm ithalatın üçte birini muz oluştururken, ardından % 19 ile mandalina % 9 ile portakal, % 7 ile limon ve % 5 ile şeftali gelmektedir.

UCAB’ye göre, son 5 yılda en yüksek büyüme oranları, bu dönemde ithalat hacmi iki katına çıkan greyfurt ve hurma arzında gösterildi.

Tarım Ekonomisi Enstitüsü’ne (IAE) göre, 2020’de Türkiye‘nin Ukrayna’nın meyve ve kabuklu yemiş ithalatındaki payı % 28.8. Türkiye Ukrayna’nın önde gelen meyve tedarikçisi olmaya devam ediyor. Ardından Ekvador (% 12.9), Yunanistan (% 6.2), Kosta Rika (% 5.8), İspanya (% 5.4) ve Mısır (% 5.0) gelmektedir. Toplamda, bu altı ülke geçen yılın sonunda Ukrayna’ya meyve ithalatının parasal olarak % 64’ünden fazlasını karşıladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com