2020’de Ukrayna 14 milyar doların üzerinde borç ödeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Yekaterina Rojkova Maliye Bakanlığı ile yaptığı bir görüşmede Ukrayna’nın önümüzdeki yıl boyunca 14.3 milyar dolar borç ödemesi gerektiğini söyledi.

2020 yılında Ukrayna yabancı krediler için yaklaşık 6 milyar dolar ödemek zorundadır, döviz bazlı iç borçlar için 2.8 milyar dolar ile 129 milyar UAH (5.5 milyar $) Ukrayna grivnası bazlı borç ödemek zorunda. Rojkova, önemli miktarda ödemeye rağmen, yetkili yeterli para olduğuna inanıyor.

Rojkova “Ama herhangi bir sorun olmamalı. Maliye Bakanlığı’nın devlet tahvilini her defasında daha düşük faizle piyasaya sunduğunu görüyoruz. Neden? Her seferinde menkul kıymetlerimiz yüksek talep görüyor. Yatırımcılar ekonominin iyiye gittiğini görüyor. Maliye Bakanlığı döviz risklerinden kaçınmak için borcunu yavaş yavaş dahili grivna olarak değiştiriyor.” dedi.

NBU başkan yardımcısında umut uyandıran bir diğer faktör de altın ve döviz rezervlerinin artmasıdır. Sadece Aralık başında, Merkez Bankası piyasadan 1.4 milyar dolar satın aldı, bu da Rojkova’ya göre gelecek yıla güvenle bakılmasını sağlıyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com