2020 İnsani Özgürlük Endeksi’nde Ukrayna 4, Türkiye 3 basamak yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Hukukun üstünlüğünden, kişisel refah seviyesine kadar pek çok parametre ile  değerlendirilen ve 162 ülkenin bulunduğu İnsani Özgürlük Endeksi’nde Ukrayna 110, Türkiye ise 119. sırada yer aldı. Zirvede ise yine Yeni Zelanda var.

Ukrayna, 2020 İnsani Özgürlüğü Endeksi’nde 110. sıraya dört basamak yükselerek gelirken, Türkiye üç basamak yükselerek 119. sırada yer aldı.

Amerika merkezli bir düşünce kuruluşu olan CATO Enstitüsü, 2020 İnsani Özgürlük Endeksi raporunda 2018 yılının verilerini kullandı. Raporda, insanların ekonomik ve kişisel açıdan en özgür olduğu ülkeler sırasıyla Yeni Zelanda, İsviçre ve Çin’in özerk bölgesi Hong Kong olarak belirlendi.

0’dan 10’a kadar bir endeks değeri ile verilen puanlamada Ukrayna ve Türkiye’nin endeks değeri ve sıralamaları da şu şekilde oldu:

Ukrayna kişisel özgürlükte 6.83 değeri ile 92; ekonomik özgürlükte 6.06 değeri ile 131; insani özgürlükte 6.45 endeks ile 110. sırada yer aldı. 

Türkiye ise kişisel özgürlükte 5.92 değeri ile 125; ekonomik özgürlükte 6.52 değeri ile 99; insani özgürlükte 6.27 endeks değeri ile 119. sırada yer aldı.

Raporda bölgesel özgürlük sıralamasında Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri grubunda değerlendirilerek 19 ülke arasında 6. sırada yer alırken; Ukrayna 22 ülkenin yer aldığı Doğu Avrupa ülkeleri içerisinde Rusya’nın önünde sondan ikinci olarak yer aldı.

Endeks, hukukun üstünlüğü, emniyet ve güvenlik, hareket özgürlüğü, din özgürlüğü, sivil toplumun gelişimi ve ifade ve bilgi aktarımı özgürlüğünü içeren 12 göstergeye dayanmaktadır.

Grafikte, yeşil rengi koyulaştıkça özgürlüğün arttığı bölgeler temsil ediliyor. Gri renk ise konuya ilişkin verilerin bulunmadığı ülkeleri gösteriyor.

Rapora şuradan ulaşabilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com