2019 Pasaport Sıralamasında Ukrayna 41, Türkiye 52. Sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Vatandaşlarının seyahat özgürlüğüne göre dünya sıralamasında yer alan 2019 Henley Pasaport Endeksinde Ukrayna pasaportu, Nikaragua ve Samoa ile 41. Sırada Türkiye ise 52. sırada yerini aldı.

Pasaport Index  sitesine göre Ukrayna vatandaşları dünyanın 128 ülkesine vizesiz erişimi bulunurken  Türkiye 111 ülkeye vizesiz erişime sahip.  190 dünya ülkesini vizesiz ziyaret edebilen Japonya vatandaşları en değerli pasaporta sahip. Singapur ve Güney Kore (189 ülke), Fransa ve Almanya (188 ülke) aynı zamanda üst sıralarda yer almaktadır.

2019 Henley Pasaport Endeksi’ndeki son sıralarda ise dünyanın sadece 30 kadar ülkesine vizesiz seyahat edebildikleri için Pakistan, Somali, Suriye, Afganistan ve Irak bulunmaktadır.

Henley Pasaport Endeksi, sahiplerinin vizesiz seyahat edebilecekleri ülke sayısına göre pasaport değerlerini sıralamaktadır.

Sıralama, dünyanın en büyük ve en doğru seyahat bilgileri veritabanını barındıran ve kapsamlı şirket içi araştırmalarla geliştirilen Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden (IATA) sağlanan özel verilere dayanıyor. Endeks gerçek zamanlı olarak güncellenmektedir. 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com