2018 Yılı Ukrayna-AB Ticari İlişkileri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Eurostat verilerine göre Ukrayna, 2018’de AB’nin en büyük 23. ithalat ortağıyken (AB’nin toplam ithalatının % 1’i) ve 20. en büyük ihracat ortağı oldu (AB’nin toplam ihracatının % 1’i).

Finance.ua’nın haberine göre,  2008’den 2018’e kadar olan dönemde AB, Ukrayna ile pozitif bir ticaret dengesine sahipti (yani ithal ettiği miktardan daha fazlasını ihraç ediyordu). Bu fazlalık, 2013 yılında en yüksek rakam olan 10 milyar Euro’ya ulaşırken, 2015 yılında ise en düşük seviyesi olan 1 milyar Euro’ya gerilemişti.

2018 yılında bu denge 4 milyar Euro fazla olarak gerçekleşti. AB’nin Ukrayna’ya yaptığı ihracat, Avrupa’nın Ukrayna’ya yaptığı ihracatın% 78’ini oluşturan “otomobiller ve araçlar”, “diğer mamul mallar” ve “kimyasallar” tarafından yönetiliyordu.

AB’den Ukrayna’ya yapılan AB ihracatında “diğer sanayi ürünleri”, “hammaddeler” ve “yiyecek ve içecekler” hakim olurken; Ukrayna’ya en çok ihraç edilen AB ürünü ilaçlar, Ukrayna’dan en çok ithal edilen ürün mısır oldu.

Üye Devletler arasında İtalya, Ukrayna’dan en büyük mal ithalatçısı oldu (3 milyar Euro). Ukrayna’ya 2018’de en fazla ihracat yapan ülke Almanya oldu (5 milyar Euro).

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com