16 Temmuz’dan itibaren tüm web sitelerine Ukraynaca zorunluluğu getirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
16 Temmuz'dan itibaren tüm web sitelerine Ukraynaca zorunluluğu getirildi

Ukrayna’da 16 Temmuz 2022’de, devlet dilinin internette kullanımını düzenleyen “Ukrayna Dilinin Devlet Dili Olarak İşleyişinin Sağlanması Hakkında” Kanunun 27. maddesi gereğince tüm elektronik aletlerde ve internet kaynaklarında arayüzlere Ukraynaca zorunluluğu getirildi.

Üzerinde bir yazılımın çalıştığı tüm elektronik aletlerde (arabadan çamaşır makinesine veya elektrikli kahve makinesine kadar) yerelleştirme yapılmalıdır. Bu arabirimin elektronik bir ekran kullanıp kullanmadığına veya normal düğmelere sahip bir kontrol paneli gibi görünmesine bakılmaksızın, ürün Ukrayna dilinde bir arabirime sahip olmalıdır.

Pentagon, Ukrayna’ya verilen silahların listesini açıkladı

İnternet bilgi kaynakları da dahil olmak üzere Ukrayna’da kayıtlı ticari kuruluşların web siteleri ve sosyal medya hesapları da Ukraynaca ana sürüme sahip olmalıdır. Ukrayna’daki kullanıcılar için varsayılan olarak Ukraynaca gelmelidir.

Ukrayna’da ürün satan yabancı bir kuruluşun web sitesinin Ukrayna sürümü, ana sürümden daha az bilgiye sahip olabilir, ancak Ukraynalı bir kuruluşun amacını tam olarak anlaması için yeterli olmalıdır.

16 Ocak 2021’den itibaren hizmet sağlayan ticari kuruluşların, mal ve hizmetlerle ilgili bilgileri devlet dilinde web sitelerinde sunmalarına dikkat edilecektir. 16 Temmuz 2022’den sonra Ukrayna dilinde bir versiyonunun olmaması, devlet diline ilişkin yasanın kasıtlı bir ihlali olarak kabul edilecektir.

Devlet Dil Komiseri Taras KreminBu da, internet kaynağının sahibinin Ukrayna’nın yasal alanı dışında olma niyeti anlamına gelecek ve kaynakta yayınlanan bilgilere makul bir güvensizliğe neden olacak” diyerek 16 Temmuz 2022’den itibaren Devlet Dilini Koruma Komiserinin, kamu makamlarının ve yerel yönetimlerin yetkililerine, her türlü mülkiyete sahip işletme, kurum ve kuruluşların yönetici ve çalışanlarına, ihlalde bulunan diğer kişilere para cezası uygulayabileceklerini belirtti.

Johnson, dünyayı Ukrayna’da uzun süreli bir savaşa hazırlanmaya çağırdı

İhlal ilk kez işlenirse para cezası 3.400 UAH ile 8.500 UAH arasındadır. Tekrarlanan ihlaller için 8.500 UAH ila 11.900 UAH arasında para cezası uygulanacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com