16 Ağustos’tan itibaren Pilip Orlik’in orijinal anayasası Ayasofya Katedrali’nde sergilenecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nden bir hafta önce, 16 Ağustos’ta Pilip Orlik Anayasası’nın aslının Kiev’deki Ayasofya Katedrali’ne getirileceğini söyledi.

Zelenskiy Kiev’de All-Ukrayna Forumu’da katıldığı bir konuşmada.“Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nden bir hafta önce ve ülkemiz tarihinde ilk kez Pilip Orlik Anayasası’nın aslı Ukrayna’ya gelecek. 16 Ağustos’tan itibaren tüm vatandaşlar orijinalini Ayasofya Katedrali’nde görebilecek. Belge 300 yıl önce yazıldı, mimari anıt ise 1000 yıl önce inşa edildi.”

Ukrayna’da kullanılmış bir araba alırken dikkat edilmesi gerekenler

Haziran ayının sonunda Zelenskiy, 311 yıl sonra ilk kez, Pilyp Orlik’in 1710 tarihli ilk Ukrayna Anayasası’nın aslının Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yıldönümünde Kiev’e getirileceğini duyurdu.

“Pilip Orlik Anayasası” nedir?

Zaporoje Ordusunun Hak ve Özgürlüklerine ilişkin anlaşmalar ve düzenlemeleri içermektedir. Zaporoje Ordusu’nun hetmanı Pilip Orlik‘in, komutanlar ve ordunun tüm üyeleriyle arasındaki hak ve yükümlülükleri belirleyen anayasal bir anlaşmadır. Montesquieu’nün Kanunların Ruhu’nun yayınlanmasından evvel yasama, yürütme ve yargı şeklinde güçler ayrılığının prensiplerini yansıtmaktadır. 5 Nisan 1710’da Bendery’de Orlik’in hetman seçilmesi sırasında imzalandı. Latince ve Eski Ukraynaca yazılmış olan anayasa, önsöz ve 16 maddeden oluşmaktadır. Anayasanın Ukraynaca orijinali Moskova’da Rusya Devlet Eski Eserler Arşivi’nde, Latince olanı ise İsveç Devlet Arşivi’nde saklanmaktadır. Aynı zamanda imzalandığı Berdeny’den ötürü, Berden Anayasası olarak da bilinir.

ukrhaber.com

Yurtdışından Ukrayna’ya yapılan havaleler altı ayda 6 milyar doları aştı

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com