13 AB ülkesi COVID-19’a karşı aşı konusunda Ukrayna’ya yardım çağrısında bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği’nin 13 ülkesi, Ukrayna dahil Doğu Ortaklığı ülkeleri için COVID-19’a karşı aşıya “ücretsiz ve adil” erişim sağlamak için Avrupa Komisyonu liderliğine bir mektup gönderdi. Belge, Radio Liberty gazetecisi tarafından Brüksel Rikard Jozwiak’ta yayınlandı.

Avrupa-birliği

Mektupta, imzacıların Avrupa Komisyonu’nun Batı Balkan ülkelerine aşı sağlama çabalarını destekledikleri belirtiliyor. Onların görüşüne göre, aşıların diğer AB komşuları için basitleştirilmiş dağıtım mekanizması “Doğu Ortaklığının stratejik değerine işaret edecek”.

AB ayrıca Doğu Ortaklığı ülkelerine aşı konusunda yardım sağlamazlarsa derneğin sınırlarının “güvenli olmayacağını” da kaydetti.

Mektup Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya ve İsveç Dışişleri Bakanları tarafından imzalandı.

  • 12 Aralık 2020’de Ukrayna , küresel COVAX mekanizması altında 8 milyon doz aşı almayı garanti etti. Daha sonra, ülkenin aşıların 8’den 16 milyon dozuna çıkarılması için görüşmelerde bulunduğu bildirildi.
  • 14 Aralık’ta Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Ukrayna’da en az 20 milyon 866 bin kişiye aşı yaptırılması gerektiğini ancak bunun için yeterli para olmadığını söyledi.
  • 30 Aralık’ta Ukrayna, koronavirüse karşı aday aşı üreticisi olan Çinli Sinovac şirketi ile toplam 1.9 milyon dozluk ilk sözleşmeyi imzaladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com