12 yıl önce kabul edilmesine rağmen Ukrayna ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması neden imzalanmadı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar Dom TV‘de katıldığı bir programda, Ukrayna ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın istişarelerinde en büyük tartışmaların tarım ve metal ürünleri sektöründe olduğunu söyledi.

Müzakereler sırasında her bir tarafın çıkarlarını mümkün olduğu kadar savunduğunu belirten Bodnar “Müzakereler neden bu kadar uzun sürüyor? Anlaşmanın kendisi 12 yıl önce kararlaştırıldı. Anlaşmanın metni yazıldı. Sorun, yapılan değişikliklerde ve mal gruplarının her birinde uygulanacak tarifelerde.” dedi.

Bodnar metal ürünleri ticaretinin müzakerelerin uzun sürmesinin ana sebeplerinden biri olduğunu belirterek “Hem Ukrayna hem de Türkiye büyük tarım ve sanayi ürünleri üreticisidir. Her şeyden önce metal ürünler. Bunlar, en hafif şekilde söylemek gerekirse, hala oldukça uzun süredir istişarelerin sürdüğü en büyük iki mal grubudur. Burada sorun şudur: iç etkiler ve gelecekteki ticaret dengesi. Bunun sağlanması gerekiyor.” diye açıkladı

Küresel emelleri olan bir ülke olarak Türkiye’nin Ukrayna ile ilişkileri ne kadar önemli?

Ukrayna’nın liberal bir pazara sahip olduğunu, herhangi bir mal grubuna açık olduğunu kaydederek “Türkiye pazarı oldukça kapalı. Özellikle tarım ürünleri grubu açısından. Bu pazara daha ucuz Ukrayna mallarını kabul etmeye hazır olmayan büyük üreticiler de var tabii. Aynı domatesi, buğdayı veya ayçiçek yağını da satma hakkına sahip olan üreticisini korumak için Ukrayna oldukça rahat.” diye devam etti.

Ukrayna tarafında ise hafif sanayi ile ilgili sorunlar bulunduğunu belirten Bodnar “Türkiye çok gelişmiş bir tekstil sanayisine sahip. Bizim sanayimiz ise yeni yükseliyor. Bu çıkarları şimdi dengelemezsek sanayimiz büyümeyebilir. Çünkü Türk üreticilerin sunduğu fiyatlar onu gömecektir.” dedi.

Bakan Yardımcısı, bu tür nüansların “oldukça fazla” olduğunu söyleyerek “Sadece belgeye değil, ticareti teşvik etmeye gitmeliyiz” dedi.

Artık Ukraynalı üreticinin Türkiye pazarlarına girmesi zor diyerek “Sadece Türkiye piyasasının iç düzenlemesi serbest rekabete izin vermiyor. Söz konusu ithalat tarifeleri olduğunda, mesela buğday için %180 veya et için %120. Nasıl rekabet edebilirsiniz? Veya örneğin bizim alkolümüz. Siz pazara giremeyeceksiniz; çünkü çok korunaklı bir pazar,” dedi.

Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nden çocuklara Türkçe Atölyesi (foto)

Büyükelçi, bir aşamada da Ukrayna’nın üreticilerinin çıkarlarını iç pazarda aynı katılıkla savunmak zorunda kalacağını öne sürerek “Belki bir aşamada iç pazarımızı da korumamız gerekecek, çünkü liberalleşme iyidir, kalkınmayı teşvik eder, ancak bir noktada yabancı mallar yerli mallarla ciddi bir rekabet içindedir. Ve bunu zaten hissediyoruz” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com