1.5 milyon Ukraynalı 2019’da Ukrayna’dan ayrıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Devlet Bakanı Dmitri Dubilet 2019’un başından beri 1.5 milyon Ukraynalının Ukrayna’yı terk ettiğini ve hükümetin görevinin, olumsuz sosyo-demografik eğilimi değiştirmek olduğunu belirtti.

Bakan, Ukrayna’dan ayrılan ve Ukrayna’ya geri dönen insan sayısındaki verileri analiz ederek bu sonuca ulaştığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna’dan ayrılan ve 21 gün içinde geri dönen Ukraynalıların sayısının Mayıs tatilinde arttığını da sözlerine ekledi.

Bu bağlamda, Dubilet, hükümetin görevinin olumsuz sosyo-demografik eğilimi değiştirmek ve olabildiğince daha az insanın Ukrayna’dan ayrılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Bakınız: Macaristan’daki göçmen işçi olarak bulunan Ukraynalılar

Daha önce tüm Polonyalı şirketlerde çalışanların % 20’sinin Ukraynalı olduğunu ve yaklaşık 450 bin Ukraynalı’nın Polonya’da sosyal katkı payı ödediğini belirtmişti.

Merkez Bankası tarafından yayımlanan verilere göre, 2019’un ilk yarısında Ukrayna’ya yurtdışındaki işçiler tarafından gönderilen paranın hacmi 5.5 milyar doların üzerinde.

Dünya Bankası’na göre, 2018’in sonunda, Ukraynalı işçi göçmenlerin Ukrayna’ya gönderdikleri para miktarı 14 milyar dolar, Ukrayna Merkez Bankası’na tahminlerine göre ise 2018’de 10.88 milyar dolar oldu.

2020 devlet bütçesinde, 2020 için planlanan nüfus sayımına 3.44 milyar UAH tahsis edilmişti. Bunun öncesinde Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Demografi ve Sosyal Araştırma Enstitüsü, Kiev’deki Obolonski’de ve Kiev bölgesindeki Borodyanski bölgesinde bir deneme sayımı yapacak.

Bakınız: Polonya’da çalışıp, göç etmek isteyen Ukraynalı işçilerin oranı % 67 oldu

Devlet İstatistik Servisi’nin yıllık olarak kişi sayısını da açıklamaktadır. Verilerine göre, Ukrayna nüfusu 1994’ten beri düşüyor. Ülkeden yaklaşık 2.5 milyon insanın ayrıldığı 2014’te keskin bir düşüş yaşanmıştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com