Kiev Büyükelçisi Güldere Onuruna TUSİB’den Akşam Yemeği

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Ukrayna Sanayici ve İşadamları Birliği (TUSİB),Türkiye`nin yeni Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere ve Ukrayna Sanayici ve Girişimciler Birliği USPP Başkanı  eski  başbakan Anatoliy Kirillovich Kinakh’ın  şerefine bir akşam yemeği verdi.

USPP Başkan Yardımcları Konstantin  Marchuk ,Valentyn Zaporoshchuk ,Myroslav Tabakharynuk ,Denys Krasnikov ve Sergiy Liskovskkiy , TUSIB Yönetim Kurulu üyeleri ,Ukrayna’da büyük sanayi yatırımları olan üyelerin yönetim kurulu başkan ve genel müdürleri ile TUSIB üyesi  bankaların üst düzey yöneticileri  iştirak ettiler.

Yemeğin açılış konuşmasını yapan TUSİB Başkanı Mete Karaer, bu gecenin amaçlarından birinin Sayın Büyükelçimize  Ukrayna’ya hoşgeldiniz dileklerinde bulunmak ve başarılar dilemek olduğunu belirtirken, diğer bir amacının ise Ukrayna nın en köklü sanayiciler organizasyonu USPP nin Başkanı A.K. Kinakh ile diğer USPP mensuplarının; büyükelçimiz ile tanışmasına imkan verecek, iki ülke sanayi ve ticaretinin nasıl  bir işbirliği ile geliştirilebileceğinin konuşulabileceği bir ortam yaratmak olduğunu ifade etti. Başkanı Karaer,  konuşmasında, geceyi onurlandıran  Büyükelçi Yağmur Ahmet Güldere ile Anatoly Kinah’a teşekkür etti.

Yemekte söz alan Türkiye nin Ukrayna Büyükelçisi  Yağmur Ahmet Güldere ise, bu güzel organizasyon için tüm emeği geçenlere teşekkür ederken, iki ülke diplomatik ve ticari ilişkilerinin köklü bir geçmişi olduğunu ve  son dönemde daha da geliştiğini söyledi.

Güldere Cumhurbaşkanlarımız Recep Tayyip Erdoğan ile Petro Proshenko ‘nun bu iki dost ülkenin her alanda yeni işbirlikleri geliştirmesi için özel çaba sarfettiklerinin altını çizdiği konuşmasında, şu anda gündemde olan ve karşılıklı ticareti çok daha yüksek seviyeye çıkaracağına inanılan Serbest Ticaret Anlaşması’nın da (STA) bir an evvel imzalanması için anlaştıklarını ifade etti. Büyükelçi Güldere, Ukrayna’da iş yapmakta olan Türk iş dünyası temsilcilerine her  zaman destek vermeye  devam  edeceklerini belirtti.

Yemekte bir konuşma yapan USPP Başkanı Anatoly Kinakh ise, Türkiye ile Ukrayna arasında toplam ticaretin 4 milyar usd seviyesinde ancak potansiyelinin çok altında olduğunu belirterek bu rakamları çok daha yukarılara taşımak için çaba göstermeye devam edeceklerin söyledi.

Ukrayna ekonomisinin gelişmesi  için yabancı sermaye yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu ve  yatırımların gelmesi  için de teşvik mekanizmaları ve özendirici politikalar geliştirilmesi konusunda USPP ‘nin çalışmakta olduğunu ifade ettiği konuşmasında, son yıllarda milyonlarca yetişmiş işgücünün Avrupa Birliği ülkelere göçmesinin sanayide bir boşluk yarattığının, bunun sıkıntısının her sektörde yaşandığının ,zaman içinde elverişli şartlar oluşması ve yurt içi ücretlerin iyileşmesi ile bu sorunun  çözüleceğine inandığının altını çizdi.

Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanması ve yürürlüğe girmesinin her iki ülke için büyük fayda sağlayacağına inandığını ifade eden Anatoly Kinakh, 2019 Mart ayı sonunda yapılacak seçimler sonrası yeni devlet kadrolarının oluşmasından sonra, muhtemelen 2019 Mayıs ayında TUSİB temsilcilerine davet göndereceklerini ve bu konuda yapılması gerekenleri  etraflıca tartışmak için toplantılar düzenlemek niyetinde olduklarını açıkladı.

Toplantıda söz alan Türk iş dünyasının temsilcileri ise Ukrayna’da yatırımların artması için gözlem ve tavsiyelerini aktarma fırsatı bulunurken, USPP Başkan yardımcısı bazı konulara ilişkin olarak önümüzdeki dönemde beklenen gelişmeleri paylaştı .

Kaynak: Türkiye Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği (Tusib.org)

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com